-
28. 03.-02.04. 2024r. - wiosenna przerwa świąteczna
-
31 .03. 2024r. - Wielkanoc
Szkoła Podstawowa nr 3 im. Św. Brata Alberta w Skawie
-
Galeria
-
Kalendarium
Piątek, 2024-03-29
Imieniny: Marka, Wiktoryny
-
Kontakt
tel./fax. 18 26 86 006
E-mail: sp3skawa@rabawyzna.edu.pl
Klasa VI
Wymagania edukacyjne na poszczególne oceny
z przedmiotu zajęcia techniczne
klasa VI
Ocena niedostateczna
Ocenę niedostateczną otrzymuje uczeń, który nie opanował wiadomości i umiejętności określonych na ocenę dopuszczającą w wymaganiach edukacyjnych.
Ocena dopuszczająca
- rozumie znaczenie ochrony środowiska,
- potrafi określić źródła zanieczyszczenia środowiska,
- rozumie znaczenie segregacji śmieci
- odwzorowuje wielkie i małe litery pisma technicznego,
- rozpoznaje linie rysunkowe,
- wie jakie składniki dostarcza pożywienie
- musi być nakłaniany i mobilizowany do pracy przez n-la,
- rysunki, prace wytwórcze wykonuje niestarannie, zawierają błędy merytoryczne
- sam nie podejmuje się rozwiązania nawet prostych zadań technologicznych, wytwórczych czy rysunkowych,
- do zasad bhp i ppoż stosuje się nakłaniany przez nauczyciela.
- wymienia rodzaje odpadów,
- czyta i odwzorowuje proste rysunki techniczne,
- rozpoznaje symbole graficzne wybranych elementów elektrycznych i mechanicznych
- rozpoznaje podstawowe narzędzia do obróbki metali,
- poprawnie rozpoznaje rodzaje linii rysunkowych, rodzaje rzutów prostokątnych, aksonometrycznych,
- rozróżnia wyroby wykonane z metalu,
- wie jak otrzymuje się metale,
- potrafi czyta plan osiedla,
- potrafi wymienić instalacje w budynku-mieszkaniu,
- zna sprzęt gospodarstwa domowego,
- zna składniki pokarmowe,
Ocena dostateczna – uczeń spełnia wymagania na ocenę dopuszczający, a także:
- potrafi segregować odpady,
- potrafi wymienić surowce wtórne, które można odzyskać w gospodarstwie domowym,
- wie jak ograniczyć „produkcje śmieci”
- rozumie sens racjonalnego korzystania z energii elektrycznej, gazu, wody,
- potrafi odczytać ze zrozumieniem instrukcje obsługi danego urządzenia,
- potrafi narysować i wymiarować wybrane przedmioty płaskie,
- potrafi narysować rzuty prostokątne wybranych figur przestrzennych ,
- zna podstawowe zasady wymiarowania, rodzaje linii rysunkowych, wybrane znaki wymiarowe, zasady tworzenia rzutów prostokątnych,
- zna i rozróżnia rzuty aksonometryczne,
- zna wielkości charakterystyczne pisma technicznego,
- zna pochodzenie i rodzaje metali,
- potrafi wymienić zastosowanie metali zgodnie z ich właściwościami,
- zna podstawowe narzędzia do obróbki metali,
- zna instytucje i obiekty na osiedlu,
- zna etapy budowy domów,
- wie jak wyposażyć pokój nastolatka,
- zna budowę instalacji w budynku
- wymienia elementy obwodu elektrycznego,
- wie jakie są opłaty domowe,
- potrafi odczytać stany liczników,
- potrafi czytać instrukcję sprzętu gospodarstwa domowego,
- potrafi wymienić nowoczesny sprzęt gospodarstwa domowego,
- zna rodzaje aktywności fizycznej,
- potrafi wymienić podział witamin,
- zna zasady kulturalnego podawania i spożywania posiłków,
- potrafi samodzielnie przygotować prosty posiłek.
- wymaga pomocy i mobilizacji do pracy ze strony n-la,
- ma w wykonywanych przez siebie pracach czy rysunkach niedociągnięcia i błędy dotyczące poprawności wykonania oraz estetyki
- mało efektywnie wykorzystuje czas pracy ,
- nie potrafi organizować stanowiska pracy dostosowuje się do zasad bhp i ppoż, obowiązujących w pracowni.
Ocena dobra – uczeń spełnia wymagania na ocenę dostateczną, a także:
- pisze pismem technicznym stosując wielkości charakterystyczne pisma technicznego,
- potrafi narysować i wymiarować wybrane przedmioty płaskie i rzuty prostokątne figur przestrzennych,
- zna podstawowe zasady wymiarowania, wybrane znaki wymiarowe,
- zna zasady tworzenia rzutów prostokątnych ,
- zna instalacje na osiedlu,
- zna właściwości metali,
- podaje nazwy i zastosowanie narzędzi do obróbki metalu,
- zna symbole stosowane w obwodach elektrycznych,
- zna budowę instalacji i wymienia jej elementy,
- wie jak zmierzyć pobór wody, gazu, prądu,
- zna budowę kuchenki elektrycznej i gazowej,
- zna zasadę dziania i obsługę nowoczesnego sprzętu
- dobiera narzędzia do operacji technologicznej,
- zna zapotrzebowanie energetyczne organizmu,
- docenia znaczenie warzyw i owoców w żywieniu
- potrafi odczytać informacje na gotowych produktach spożywczych
- potrafi ułożyć jadłospis dla siebie na jeden dzień,
- wie od czego zależny dobowa norma energetyczna,
- racjonalnie wykorzystuje czas pracy ,
- organizuje własne stanowisko pracy,
- sam podejmuje próby rozwiązywania niektórych zadań,
- podejmuje próby samooceny,
- dość starannie wykonuje prace wytwórcze, operacje technologiczne, rysunki.
Ocena bardzo dobra – uczeń spełnia wymagania na ocenę dobrą, a także:
- umie dobrać materiał uwzględniając przeznaczenie i rodzaj wyrobu,
- umie oszczędnie gospodarować materiałami,
- zna znaczenie recyklingu i celowość segregacji odpadów,
- planuje pracę wytwórczą z uwzględnieniem kolejności operacji technologicznych,
- uzasadnia potrzebę stosowania pisma technicznego, pisze zgodnie z wymiarami,
- potrafi wyjaśnić pojęcie urzeczenie energooszczędne,
- wie w jaki sposób dociera prąd do naszych mieszkań,
- rozumie problem odzyskiwania, składowania i likwidacji baterii i akumulatorów,
- potrafi wyjaśnić pojęcie zdrowa żywność
- zna podstawowe witaminy i składniki mineralne oraz ich rolę w organizmie,
- potrafi obliczyć wartość energetyczną przygotowanej potrawy,
- zna skutki nieprawidłowego odżywiania się,
- potrafi wyjaśnić pojęcie dieta,
- zna zasady poruszania się na drodze w grupie,
- prowadzi pełną dokumentację samodzielnie i starannie
- racjonalnie wykorzystuje czas pracy,
- jest zaangażowany w pracy,
- samodzielny przy rozwiązywaniu zadań problemowych, organizacji stanowiska pracy ,
- kształtuje właściwe nawyki i postawy uczestnika ruchu drogowego,
- zna budowę instalacji i zasadę ich działania,
- wie skąd się bierze energia w organizmie i jak możemy ją spożytkować,
- potrafi ułożyć jadłospis,
- zna metody konserwacji żywności, potrafi je omówić
- rozumie piramidę żywności
Ocena celującą – uczeń spełnia wymagania na ocenę bardzo dobry, a także:
- umiejętnie analizuje zdobyte wiadomości,
- podczas realizacji zadań technicznych stosuje nowatorskie rozwiązania,
- wykazuje znajomość korelacji między znakami, a stosowaniem ich w sytuacjach drogowych,
- potrafi wyjaśnić pojęcie konserwanty, polepszacze,
- potrafi omówić sposoby konserwacji żywności,
- potrafi wskazać błędy w rzutowaniu i wymiarowaniu
- samodzielny w poszukiwaniu rozwiązań technicznych i poszerzaniu zakresu swojej wiedzy,
- motywuje uczestników zajęć do racjonalnego wykorzystania czasu pracy, stosowania regulaminu pracowni, zasad bhp i ppoż,
- bierze udział w konkursach.
- prezentuje szeroki zakres wiedzy technicznej posługując się nią,
- zaangażowany emocjonalnie,
Formy sprawdzania wiedzy i umiejętności ucznia:
- PYTANIA USTNE – przy odpowiedzi ustnej obowiązuje znajomość materiału z trzech ostatnich lekcji, w przypadku lekcji powtórzeniowych – z całego działu;
- FORMY PISEMNE:
PRACE DOMOWE.
SPRAWDZIANY– przeprowadzane po zakończeniu całego działu, zapowiedziane tydzień wcześniej
KARTKÓWKI- obejmujące materiał z trzech ostatnich lekcji, nie muszą być zapowiedziane;
NOTATKI W ZESZYCIE
- ZADANIA PRAKTYCZNE
- PRACE DODATKOWE np. schematy, plansze, referaty – oceniane są dodatkowo;
- AKTYWNOŚĆ UCZNIA*(przygotowanie do lekcji, zainteresowanie tematem, udział w dyskusji, kreatywność na lekcji, udział w konkursach)
Aktywność oceniana jest przy pomocy „ + i – ‘, które są przeliczane na oceny lub bezpośrednio stopniem