Szkoła Podstawowa nr 3 im. Św. Brata Alberta w Skawie

Klasa VI

Wymagania edukacyjne na poszczególne oceny

z przedmiotu zajęcia techniczne

 klasa VI

 

Ocena niedostateczna

Ocenę niedostateczną otrzymuje uczeń, który nie opanował wiadomości i umiejętności określonych na ocenę dopuszczającą w wymaganiach edukacyjnych.

Ocena dopuszczająca

  • rozumie znaczenie ochrony środowiska,
  • potrafi określić źródła zanieczyszczenia środowiska,
  •  rozumie znaczenie segregacji śmieci
  • odwzorowuje wielkie i małe litery pisma technicznego,
  • rozpoznaje linie rysunkowe,
  • wie jakie składniki dostarcza pożywienie
  • musi być nakłaniany i mobilizowany do pracy przez n-la,
  • rysunki, prace wytwórcze wykonuje niestarannie, zawierają błędy merytoryczne
  • sam nie podejmuje się rozwiązania nawet prostych zadań technologicznych, wytwórczych czy rysunkowych,
  • do zasad bhp i ppoż stosuje się nakłaniany przez nauczyciela.
  • wymienia rodzaje odpadów,
  • czyta i odwzorowuje proste rysunki techniczne,
  • rozpoznaje symbole graficzne wybranych elementów elektrycznych i mechanicznych
  • rozpoznaje podstawowe narzędzia do obróbki metali,
  • poprawnie rozpoznaje rodzaje linii rysunkowych, rodzaje rzutów prostokątnych, aksonometrycznych,
  • rozróżnia wyroby wykonane z metalu,
  • wie jak otrzymuje się metale,
  • potrafi czyta plan osiedla,
  • potrafi wymienić instalacje w budynku-mieszkaniu,
  • zna sprzęt gospodarstwa domowego,
  • zna składniki pokarmowe,

 

Ocena dostateczna – uczeń spełnia wymagania na ocenę dopuszczający, a także:

 

  • potrafi segregować odpady,
  • potrafi wymienić surowce wtórne, które można odzyskać w gospodarstwie domowym,
  • wie jak ograniczyć „produkcje śmieci”
  • rozumie sens racjonalnego korzystania z energii elektrycznej, gazu, wody,
  • potrafi odczytać ze zrozumieniem instrukcje obsługi danego urządzenia,
  • potrafi narysować i wymiarować wybrane przedmioty płaskie,
  • potrafi narysować rzuty prostokątne wybranych figur przestrzennych ,
  • zna podstawowe zasady wymiarowania, rodzaje linii rysunkowych, wybrane znaki wymiarowe, zasady tworzenia rzutów prostokątnych,
  • zna i rozróżnia rzuty aksonometryczne,
  • zna wielkości charakterystyczne pisma technicznego,
  • zna pochodzenie i rodzaje metali,
  • potrafi wymienić zastosowanie metali zgodnie z ich właściwościami,
  • zna podstawowe narzędzia do obróbki metali,
  • zna instytucje i obiekty na osiedlu,
  • zna etapy budowy domów,
  • wie jak wyposażyć pokój nastolatka,
  • zna budowę instalacji w budynku
  • wymienia elementy obwodu elektrycznego,
  • wie jakie są opłaty domowe,
  • potrafi odczytać stany liczników,
  • potrafi czytać instrukcję sprzętu gospodarstwa domowego,
  • potrafi wymienić nowoczesny sprzęt gospodarstwa domowego,
  • zna rodzaje aktywności fizycznej,
  • potrafi wymienić podział witamin,
  • zna zasady kulturalnego podawania i spożywania posiłków,
  • potrafi samodzielnie przygotować prosty posiłek.
  • wymaga pomocy i mobilizacji do pracy ze strony n-la,
  • ma w wykonywanych przez siebie pracach czy rysunkach niedociągnięcia i błędy dotyczące poprawności wykona­nia oraz estetyki
  • mało efektywnie wykorzystuje czas pracy ,
  • nie potrafi organizować stanowiska pracy dostosowuje się do zasad bhp i ppoż, obowiązujących w pracowni.

 

Ocena dobra – uczeń spełnia wymagania na ocenę dostateczną, a także:

 

 

  • pisze pismem technicznym stosując wielkości charakterystyczne pisma technicznego,
  • potrafi narysować i wymiarować wybrane przedmioty płaskie i rzuty prostokątne figur przestrzennych,
  • zna podstawowe zasady wymiarowania, wybrane znaki wymiarowe,
  • zna zasady tworzenia rzutów prostokątnych ,
  • zna instalacje na osiedlu,
  • zna właściwości metali,
  • podaje nazwy i zastosowanie narzędzi do obróbki metalu,
  • zna symbole stosowane w obwodach elektrycznych,
  • zna budowę instalacji i wymienia jej elementy,
  • wie jak zmierzyć pobór wody, gazu, prądu,
  • zna budowę kuchenki elektrycznej i gazowej,
  • zna zasadę dziania i obsługę nowoczesnego sprzętu
  • dobiera narzędzia do operacji technologicznej,
  • zna zapotrzebowanie energetyczne organizmu,
  • docenia znaczenie warzyw i owoców w żywieniu
  • potrafi odczytać informacje na gotowych produktach spożywczych
  • potrafi ułożyć jadłospis dla siebie na jeden dzień,
  • wie od czego zależny dobowa norma energetyczna,
  • racjonalnie wykorzystuje czas pracy ,
  • organizuje własne stanowisko pracy,
  • sam podejmuje próby rozwiązywania niektórych zadań,
  • podejmuje próby samooceny,
  • dość starannie wykonuje prace wytwórcze, operacje technologiczne, rysunki.

 

 

 

Ocena bardzo dobra – uczeń spełnia wymagania na ocenę  dobrą, a także:

 

  • umie dobrać materiał uwzględniając przeznaczenie i rodzaj wyrobu,
  • umie oszczędnie gospodarować materiałami,
  • zna znaczenie recyklingu i celowość segregacji odpadów,
  • planuje pracę wytwórczą z uwzględnieniem kolejności operacji technologicznych,
  • uzasadnia potrzebę stosowania pisma technicznego, pisze zgodnie z wymiarami,
  • potrafi wyjaśnić pojęcie urzeczenie energooszczędne,
  • wie w jaki sposób dociera prąd do naszych mieszkań,
  • rozumie problem odzyskiwania, składowania i likwidacji baterii i akumulatorów,
  • potrafi wyjaśnić pojęcie zdrowa żywność
  • zna podstawowe witaminy i składniki mineralne oraz ich rolę w organizmie,
  • potrafi obliczyć wartość energetyczną przygotowanej potrawy,
  • zna skutki nieprawidłowego odżywiania się,
  • potrafi wyjaśnić pojęcie dieta,
  • zna zasady poruszania się na drodze w grupie,
  • prowadzi pełną dokumentację samodzielnie i starannie
  • racjonalnie wykorzystuje czas pracy,
  • jest zaangażowany w pracy,
  • samodzielny przy rozwiązywaniu zadań problemowych, organizacji stanowiska pracy ,
  • kształtuje właściwe nawyki i postawy uczestnika ruchu drogowego,
  • zna budowę instalacji i zasadę ich działania,
  • wie skąd się bierze energia w organizmie i jak możemy ją spożytkować,
  • potrafi ułożyć jadłospis,
  • zna metody konserwacji żywności, potrafi je omówić
  • rozumie piramidę żywności

 

 

Ocena celującą – uczeń spełnia wymagania na ocenę bardzo dobry, a także:

 

  • umiejętnie analizuje zdobyte wiadomości,
  • podczas realizacji zadań technicznych stosuje nowatorskie rozwiązania, 
  • wykazuje znajomość korelacji między znakami, a stosowaniem ich w sytuacjach drogowych,
  • potrafi wyjaśnić pojęcie konserwanty, polepszacze,
  • potrafi omówić sposoby konserwacji żywności,
  • potrafi wskazać błędy w rzutowaniu i wymiarowaniu
  • samodzielny w poszukiwaniu rozwiązań technicznych i poszerzaniu zakresu swojej wiedzy,
  • motywuje uczestników zajęć do racjonalnego wykorzystania czasu pracy, stosowania regulaminu pracowni, zasad bhp i ppoż,
  • bierze udział w konkursach.
  • prezentuje szeroki zakres wiedzy technicznej posługując się nią,
  • zaangażowany emocjonalnie,

 

Formy sprawdzania wiedzy i umiejętności ucznia:

  1. PYTANIA USTNE – przy odpowiedzi ustnej obowiązuje znajomość materiału z trzech ostatnich lekcji, w przypadku lekcji powtórzeniowych – z całego działu;
  2. FORMY PISEMNE:
     PRACE DOMOWE.
    SPRAWDZIANY– przeprowadzane po zakończeniu całego działu, zapowiedziane tydzień wcześniej

KARTKÓWKI-  obejmujące materiał z trzech ostatnich lekcji, nie muszą być zapowiedziane;
NOTATKI W ZESZYCIE

  1. ZADANIA PRAKTYCZNE
  2. PRACE DODATKOWE  np. schematy, plansze, referaty – oceniane są dodatkowo;
  3. AKTYWNOŚĆ UCZNIA*(przygotowanie do lekcji, zainteresowanie tematem, udział w dyskusji, kreatywność na lekcji, udział w konkursach)
    Aktywność oceniana jest przy pomocy „ + i – ‘, które są przeliczane na oceny lub  bezpośrednio stopniem